Hoofdmenu openen

Wikipedia:Opinielokaal/Scholen aanspreken op vandalisme

Scholen aanspreken op vandalismeBewerken

Opiniepeiling
Onderwerp Scholen aanspreken op vandalisme
Stelling Wikipedisten zouden helemaal nooit scholen moeten benaderen
Begindatum 6 december 2011, 13:00 uur
Einddatum 13 december 2011, 17:00 uur
Keuzes Voor / tegen en nuanceringen op "tegen"
Coördinator Hettie
Overleg/opmerkingen Stemverklaringen zijn welkom. Discussie ook, maar dan op de overlegpagina. Discussies die hier ontstaan zal ik daarheen verplaatsen.
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

In de Kroeg is discussie ontstaan over de mate waarin het gewenst is om scholen te benaderen wanneer vanaf hun computers wordt gevandaliseerd of gecyberpest op wikipedia. In een peiling of stemming kan niet worden vastgelegd of mensen dat voortaan wel of niet doen, omdat het iets is dat buiten wikipedia plaatsvindt. Wel kan worden nagegaan in hoeverre er draagvlak voor is. Deze peiling is uitsluitend daarvoor bedoeld.

Op de overlegpagina bij deze stemming hebben verschillende wikipedisten hun inzichten over aanspreken van scholen genoteerd. Er staan argumenten voor en tegen, zonder verdere discussie.


Stelling: Wikipedisten hebben bij vandalisme en cyberpesten geen verantwoordelijkheid buiten de servers van wikipediaBewerken

VoorBewerken

  1. Jacob overleg 6 dec 2011 13:16 (CET), bij geklieder van een IP adres gaan we over tot een blokkade. Ze mogen wmb wel een login aanmaken, die drempel is hoog genoeg om impulsief geklieder tegen te gaan bij kinderen. Cyberpest issues worden onzichtbaar gemaakt. Dat is voldoende.
  2. Arjan Groters (overleg) 6 dec 2011 13:22 (CET) - vanzelfsprekend
  3. Gertjan R 6 dec 2011 13:47 (CET)
  4. We proberen een encyclopedie te schrijven, we zijn geen opvoedingsinstituut. Peter b (overleg) 6 dec 2011 16:20 (CET)
  5. Mig de Jong (overleg) 6 dec 2011 17:27 (CET) Waar gaat dit over? Zijn we nou een encyclopedie?
  6. Kalsermar (overleg) 6 dec 2011 17:37 (CET) - Wij hebben onvoldoende informatie om te kunnen beoordelen wat en hoe de situatie is buiten wat er onwiki gebeurt en zouden ons daar dan ook niet mee moeten bemoeien.
  7. Wutsje 6 dec 2011 17:43 (CET) - Het bestrijden van maatschappelijke verschijnselen, hoe ongewenst ook, is geen taak van een encyclopedie. Wél dient die tegen contraproductieve bewerkingen te worden beschermd en daartoe is het middel blokkade voldoende.
  8. Eens met JacobH, Peter b en Wutsje: er is geen verantwoordelijkheid vanuit wikipedia, maar wat gebruikers buiten de wiki om doen moeten ze zelf weten. — Zanaq (?) 6 dec 2011 20:04 (CET)
  9. Fontes 6 dec 2011 20:17 (CET) Dit gaat duidelijk over ons in rol van Wikipediagebruiker niet over ons als persoon. In die mate dus voor.
  10. ZeaForUs (overleg) 7 dec 2011 10:25 (CET) Het zal mij de anus oxideren hoe scholieren met de infrastructurele middelen omgaan. Laten de ouders eventueel in overleg met de lerar(ess)en/onderwijzer(ess)en dat maar netjes uitknobbelen.
  11. De Wikischim (overleg) 7 dec 2011 15:24 (CET) Eens met bovengenoemde argumenten. Wikipedia is gewoon Wikipedia en niets anders, het moet zich niet gaan inlaten met allerlei zaken daarbuiten zoals scholen die echt wel hun eigen boontjes kunnen doppen.
  12. Druifkes (overleg) 7 dec 2011 20:13 (CET) per Peter b
  13. Fransvannes (overleg) 8 dec 2011 13:24 (CET) Althans: geen verantwoordelijkheid (lees: taak, of zelfs plicht) als Wikipediaan. Wie dat als persoon anders ziet, moet ondertussen buiten Wikipedia vooral doen wat hij of zij nuttig of noodzakelijk vindt.
  14. Bas (o) 11 dec 2011 21:20 (CET) - Van mij hoeft het niet te gebeuren, maar als iemand het wil doen heb ik er ook geen bezwaar tegen. Mvg, Bas (o) 11 dec 2011 21:20 (CET)
  15. Joris (overleg) 11 dec 2011 22:20 (CET) Ik vind een blok ook voldoende, maar wie meer wil doen mag dat zelf weten, zolang het er maar toe leidt dat het vandalisme van de school stopt.
  16. BlueKnight 12 dec 2011 12:55 (CET) Eens met voorafgaanden, m.u.v. 10. Dat het tot nu toe goed gegaan is sluit niet uit dat alsnog één keer goed fout kan gaan; ook de "foute" leerlingen hebben hun rechten.

De peiling is afgesloten

TegenBewerken

  1. Lymantria overleg 6 dec 2011 13:24 (CET) Principieel onjuiste stelling. De gemeenschap heeft zich met bezigheden van wikipedisten buiten de servers niet te bemoeien. Ter verduidelijking: als ik vind dat het met cyberpesten uit de klauwen loopt, dan zal ik me verantwoordelijk voelen dat onder de aandacht te brengen. Knappe jongen die me dan tegenhoudt, en het is buiten wikipedia, dus daar houdt de jurisdictie van dit soort peilingen echt op. Zie ook: overlegpagina
  2. Bonaber   (overleg) 6 dec 2011 14:02 (CET)
  3. Zwitser123 (overleg) 6 dec 2011 14:05 (CET) Natuurlijk hebben we die verantwoordelijkheid. Zelfs in het gewone leven hebben we de verantwoordelijkheid tegen asociaal gedrag op te treden, (b.v. als we zien dat schoolkinderen een muur bekladen of een kind treiteren).
    (reactie verplaatst naar overlegpagina)
  4.   Freaky Fries (Overleg) 6 dec 2011 15:10 (CET) Iedereen heeft verantwoordelijkheden buiten Wikipedia. Door je kop in het zand te steken los je helemaal niets op. Het wordt tijd dat mensen juist eens buiten hun comfort zone kijken, en anderen ergens op aanspreken als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan. Zowel op Wikipedia, als daarbuiten.
  5. JurriaanH overleg 6 dec 2011 15:16 (CET) - per de Fries
  6. Grashoofd 6 dec 2011 15:36 (CET)
  7. Romaine (overleg) 6 dec 2011 15:45 (CET) - dit is mijn inziens een stelling die anders geïnterpreteerd kan worden omdat ze dubbelzinnig is. Het hekele woord is verantwoordelijkheid, uiteraard zijn wij niet verantwoordelijk voor wat anderen doen. Echter wordt er hier bedoeld of het wenselijk is dat bv scholen worden benaderd als er vandalisme wordt gepleegd vanaf hun computers. De afgelopen dagen is er in Amsterdam het GLAMcamp gehouden, waarbij vele gebruikers van over de hele wereld, die zich bezig houden met het samenwerken met de culturele sector/GLAMs, samenkwamen om te praten over hoe de samenwerking met allerhande organisaties verder uitgebreid kon worden. Hét sleutelwoord voor de toekomst is samenwerking, iets waar Wikimedia nota bene een zelfstandig project voor heeft opgericht: outreach:. Ik denk dat dat ook van toepassing is op scholen, als zij dat willen uiteraard en dat kunnen gebruikers op Wikipedia op persoonlijke titel doen.
  8. .marc. (overleg) 6 dec 2011 15:45 (CET)
  9. Trijnsteloverleg 6 dec 2011 16:11 (CET)
  10. Olivier Bommel 6 dec 2011 16:39 (CET)
  11.  TBloemink overleg 6 dec 2011 17:19 (CET)
  12. C (o) 6 dec 2011 19:16 (CET)
  13. Robotje (overleg) 6 dec 2011 21:09 (CET) - zie Freaky Fries, bovendien als het in bepaalde gevallen helpt bij de bescherming van Wikipedia, waarom niet?
  14. Kleuske (overleg) 6 dec 2011 21:27 (CET)
  15. Paul K. (overleg) 7 dec 2011 01:41 (CET) Misleidende stelling. De relevante vraag is niet of het onze verantwoordelijkheid is om scholen te waarschuwen, maar of het nuttig en redelijk is om het doen.
  16. netraaM • 7 dec 2011 04:19 (CET)
  17. Hettie (overleg) 7 dec 2011 10:53 (CET) wikipedisten mogen van mij zelf bepalen hoe ver zij hun individuele verantwoordelijkheid vinden gaan.
  18.  JZ85overleg 7 dec 2011 11:00 (CET) Per Freaky Fries. Als de keus is: "scholen kunnen wel laten bewerken door ze een bericht te sturen dat er iets niet in de haak is" (met korte 'afkoel'bloks) of "laten ze maar gewoon dichtgooien want het op persoonlijke titel benaderen van scholen is niet onze taak" dan past die laatste wat mij betreft slecht binnen het gangbare beleid van verwelkomen/werven en coachen van nieuwe gebruikers. Sommige scholieren dragen zeer goed bij ondanks de paar rotte appels die op hetzelfde IP adres ook bewerken. Als een school benaderen niet werkt (ze kunnen of willen niets doen) is dichtgooien (met verdubbelingsregel) natuurlijk wel de enige oplossing.
    (reactie verplaatst naar overlegpagina)
  19.   Silver Spoon (?) 7 dec 2011 21:54 (CET) Als er bepaald gedrag (zoals cyberpesten of een ernstige bedreiging tegen een persoon) plaats vindt op Wikipedia, dan vind ik het prima om contact op te nemen met de bron waar deze bewerkingen vandaan komen. Verder per JZ85.
  20. Mexicano (overleg) 7 dec 2011 23:13 (CET)
  21. Trewal 8 dec 2011 00:21 (CET) Wij bepalen niet wat anderen wel of niet buiten wikipediaservers doen. Iedereen (wikipedist of niet) moet voor zichzelf bepalen of hij zich met iets buiten Wikipedia wil bezighouden.
  22. I90Christian (overleg) 8 dec 2011 21:54 (CET)
  23. Jarii94Overleg 9 dec 2011 10:37 (CET) per Silver Spoon
  24. brimz (overleg) 9 dec 2011 12:36 (CET) Per Freaky
  25.   MoiraMoira overleg 9 dec 2011 12:53 (CET) Wikipedia is een samenwerkingsproject en samenwerken met educatieve organisaties levert veel op. Contacten met scholen van mail en/of otrs leveren goede afspraken op ter voorkoming van vandalisme maar ook registraties van docenten en leerlingen die wel serieus gaan meedoen en bijdragen aan de opbouw van de encyclopedie. Naar aanleiding van deze peiling heb ik eens uitgezocht wat er sinds 2005 is gedaan Sinds die tijd zijn er scholen door een aantal wikipedianen benaderd en dat leverde tot nu toe een gemiddelde respons van 30% op waarvan op 1 na alles positief was en leidde tot 91 onderwijsinstellingen waarmee afspraken zijn gemaakt.
  26. Annabel(overleg) 9 dec 2011 20:08 (CET)
  27. Pure burgerzin Vdkdaan (overleg) 9 dec 2011 23:19 (CET)
  28. HWN (overleg) 10 dec 2011 08:38 (CET) Veel argumenten hierboven spreken mij aan, vooral wat MoiraMoira naar voren brengt.
  29.   DimiTalen 10 dec 2011 11:46 (CET)
  30. RonnieV (overleg) 13 dec 2011 12:03 (CET) - Wat is er mis met omzien naar elkaar? Eens met (o.a.) Freaky Fries, Trawal en MoiraMoira.

De peiling is afgesloten

Stelling: Wikipedisten zouden helemaal nooit scholen moeten benaderen, noch over vandalisme noch over cyberpestenBewerken

VoorBewerken

  1. Jacob overleg 6 dec 2011 13:17 (CET) Bij wangedrag volgt blokkade. Dat is alles.
  2. Gertjan R 6 dec 2011 13:40 (CET) Blokkades zijn voldoende efficiënt als deze bij elke volgende waarschuwing worden verdubbeld, zoals het zou moeten dus. Het komt echter al te vaak voor dat een IP-adres van een school net veel te zacht wordt behandeld "omdat men de school aan het contacteren is" of iets dergelijks. Ergo: doen moderatoren hun werk, dan is al dit gedoe gewoon nergens voor nodig. Een vandaliserend IP-adres is een vandaliserend IP-adres, al dat gevis en gecontacteer heeft niks met de redactie van artikelen te maken.
  3. Ieder ander idee is een gevolg van overschatting van het eigen inzicht. Peter b (overleg) 6 dec 2011 16:22 (CET)
  4. Mig de Jong (overleg) 6 dec 2011 17:25 (CET) Blokkade is 100% effectief. Inbellen is gewoon klikken.
  5. Kalsermar (overleg) 6 dec 2011 17:38 (CET) - Per Peter b want beter kan ik het nooit verwoorden!
  6. Wutsje 6 dec 2011 17:55 (CET) - De encyclopedie dient tegen onwenselijke bewerkingen te worden beschermd en dat kan uitstekend met enkel blokkades. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van nl:wiki begint pas bij haar strafrechtelijke verantwoordelijkheid, niet eerder. Als er al scholen benaderd worden, dan uitsluitend in strikte overeenstemming met de WMF privacy policy.
  7. Fontes 6 dec 2011 20:18 (CET) Wederom scheiding tussen je eigen wil tot politieke correctheid en je rol als Wikipediaan. In laatstgenoemde is dit helemaal niet aan de orde. Wat je daarnaast zelf denkt te moeten doen, ga je gang...
  8. BlueKnight 7 dec 2011 12:56 (CET) Als het één keer goed fout gaat, d.i. dat aanspreken van scholen als gevolg heeft dat een individuele leerling of zelfs een medewerker disproportionele schade oploopt (aantekening in dossier met toekomstige gevolgen, schorsing, ontslag, etc.), en de veroorzaker van de schade hiervoor gedaagd wordt dan wordt Wikipedia met dit juridisch probleem opgezadeld, omdat zij het aanspreken van scholen via Wikipedia mogelijk gemaakt heeft. Zelf scholen/bedrijven/stichtingen aanspreken buiten Wikipedia om, al dan niet anoniem, levert geen potentiele (juridische) problemen op voor Wikipedia en haar medewerkers. Voor samenwerken met andere individuen bij het aanspreken kan bijvoorbeeld een eigen wiki/samenwerkingstool gebruikt worden. Mvg, Blueknight
    (reactie verplaatst naar overlegpagina)
  9. ZeaForUs (overleg) 7 dec 2011 13:56 (CET) We moeten ons uitsluitend met onze eigen zaken bezighouden. Constateren van ongewenst gedrag en daar consequenties aan verbinden is zaak van aanwezigen en in uitzonderlijke gevallen de politie.
  10. De Wikischim (overleg) 7 dec 2011 15:24 (CET) Eens met bovenstaande argumenten. Wikipedia moet zich niet gaan bemoeien met zaken waar het niets mee te maken heeft, komt alleen maar last van. Het plaatsen van een waarschuwingssjabloon op de OP van het betreffende IP-adres en eventueel blokkeren is voldoende.
  11. Druifkes (overleg) 7 dec 2011 20:12 (CET) school blokkeren is voor beide partijen in zulke gevallen beter.

De peiling is afgesloten

TegenBewerken

  1. VanBuren (overleg) 6 dec 2011 13:11 (CET)
  2. Lymantria overleg 6 dec 2011 13:25 (CET) Tegen censuur.
  3. Bonaber   (overleg) 6 dec 2011 14:02 (CET)
  4. Zwitser123 (overleg) 6 dec 2011 14:06 (CET)
  5.   Freaky Fries (Overleg) 6 dec 2011 15:12 (CET) Ja, een blokkade is voldoende om Wiki te beschermen. Maar bij bijvoorbeeld cyberpesten kan er zoveel meer bereikt worden met een simpel mailtje / telefoontje.
  6. JurriaanH overleg 6 dec 2011 15:17 (CET) Inderdaad. Wat het schoolbestuur er uiteindelijk mee doet, is aan hen.
  7. Grashoofd 6 dec 2011 15:36 (CET)
  8. .marc. (overleg) 6 dec 2011 15:45 (CET) Structureel vandalisme van scholen is het best te bestrijden door de school (bedrijf, organisatie,...) hiervan op de hoogte te stellen. Cyberpesten is op geen enkele manier goed te praten, en dient bestreden te worden.
  9. Romaine (overleg) 6 dec 2011 15:51 (CET) - Blokkades werken voor scholen niet goed volgens mij. Een blokkade van een school omdat één enkele gebruiker kliedert, is alsof je met een atoombom een mug probeert dood te schieten, met als gevolg dat iedereen er de dupe van is. En dat terwijl er de mogelijkheid bestaat (als een school daar open voor staat) om scholen een individuele aanpak te laten hanteren, bv met cyberpesten op de wiki. Ik denk dat een pro-actieve houding ten aanzien van bijvoorbeeld scholen of wat voor organisaties dan ook een veel effectievere invloed heeft op het verbeteren van de kwaliteit van Wikipedia, en dat dus inclusief de beperking van geklieder door scholieren, omdat dat de kwaliteit naar beneden haalt en het gebruikers op Wikipedia zeeën van tijd kost omdat te herstellen.
  10. Trijnsteloverleg 6 dec 2011 16:11 (CET)
  11. Olivier Bommel 6 dec 2011 16:39 (CET)
  12.  TBloemink overleg 6 dec 2011 17:19 (CET)
  13. C (o) 6 dec 2011 19:16 (CET)
  14. Verbieden gaat te ver, maar ik zou het zeker niet aanmoedigen. — Zanaq (?) 6 dec 2011 20:07 (CET)
  15. Robotje (overleg) 6 dec 2011 21:15 (CET) - Als deze stelling zou worden aangenomen, zou je eigenlijk in geen enkele situatie wat voor school dan ook mogen benaderen, terwijl volgens mij uit de praktijk blijkt dat samenwerking met scholen bij vandalisme en zo soms werkt. Aanname van deze stelling lijkt me daarom contraproductief voor Wikipedia.
  16. Kleuske (overleg) 6 dec 2011 21:28 (CET)
  17. Paul K. (overleg) 7 dec 2011 01:41 (CET) Als leerlingen van de school tegenover mijn woning steeds mijn ruiten ingooien, is het niet meer dan normaal dat ik de school vraag daar iets aan te doen. Voor scholieren die Wp. beschadigen geldt hetzelfde.
  18. netraaM • 7 dec 2011 04:19 (CET)
  19. RonnieV (overleg) 7 dec 2011 10:10 (CET) - Opvoeding is geen primaire taak van Wikipedia, we zijn een encyclopedie. Maar als we via het benaderen van scholen een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van cyberpesten en -mogelijk- tegelijkertijd scholen kunnen laten nadenken over de mogelijkheden van Wikipedia, zowel passief (lezend) als actief (bijdragend), dan lijkt me dit een gouden kans. Wie weet hoeveel actieve Wikipedianen dit in de toekomst oplevert?
  20. Hettie (overleg) 7 dec 2011 10:53 (CET) natuurlijk mogen wikipedisten scholen benaderen. Als een aantal mensen dat in overleg met elkaar doet is dat des te beter.
  21. Goudsbloem (overleg) 7 dec 2011 11:28 (CET)
  22.   Silver Spoon (?) 7 dec 2011 21:54 (CET) Per FreakyFries
  23. Mexicano (overleg) 7 dec 2011 23:13 (CET)
  24. Trewal 8 dec 2011 00:23 (CET) Wij bepalen niet wat anderen wel of niet buiten wikipediaservers doen. Iedereen (wikipedist of niet) moet voor zichzelf bepalen of hij scholen wil benaderen of niet.
  25. Fransvannes (overleg) 8 dec 2011 13:24 (CET) Alles mag, zolang het maar niet namens Wikipedia gebeurt (en zelfs dat kun je niet tegenhouden...).
  26. Jarii94Overleg 9 dec 2011 10:38 (CET) per Freaky Fries & Lymantria.
  27. brimz (overleg) 9 dec 2011 12:38 (CET) Probleem kan indien nodig bij de bij de bron aangepakt worden in plaats van slechts aan symptoombestrijding te doen.
  28.   MoiraMoira overleg 9 dec 2011 12:54 (CET) Wikipedia is een samenwerkingsproject en samenwerken met educatieve organisaties levert veel op. Contacten met scholen van mail en/of otrs leveren goede afspraken op ter voorkoming van vandalisme maar ook registraties van docenten en leerlingen die wel serieus gaan meedoen en bijdragen aan de opbouw van de encyclopedie. Naar aanleiding van deze peiling heb ik eens uitgezocht wat er sinds 2005 is gedaan Sinds die tijd zijn er scholen door een aantal wikipedianen benaderd en dat leverde tot nu toe een gemiddelde respons van 30% op waarvan op 1 na alles positief was en leidde tot 91 onderwijsinstellingen waarmee afspraken zijn gemaakt.
  29. Annabel(overleg) 9 dec 2011 20:08 (CET)
  30. BlueKnight gaat te ver in zijn stelling dat je verantwoordelijk bent voor de sanctie die een andere geeft door uw melden. Jij bent nooit verantwoordelijk voor een sanctie die je niet zelf gaf tenzij je verkeerde info gaf waarop deze sanctie werd gebaseerd. Ik ben zelf leerkracht (van een reeds geblokkeerde school). Je mag er zeker van zijn dat er met de melding van gepruts op wiki NIETS zullen doen. Want dat za het enkel erger maken. (Zoals de kamer waar je zeker niet mag inkijken, tot je er eens alleen bent.). Ik ben dan ook geen voorstander scholen hiervoor op te bellen. Bang voor het averechts effect. Daarnaast hebben onderwijzers, opvoeders, docenten, directeurs wel meer belangrijke zaken te doen. Gepruts = geblokkeerd. Waarom dan hier tekenen? (Cyber)pesten kan NIET. Een mensenleven kan hierdoor kapot gemaakt worden. Een kleien melding naar een school kan dan wel helpen als die het zelf niet zien of weten. Vdkdaan (overleg) 9 dec 2011 23:31 (CET)
  31.   DimiTalen 10 dec 2011 11:48 (CET) Als individuen hebben we de plicht cyberpesten in de kiem te smoren.
  32. --stefn   13 dec 2011 11:50 (CET) Vandalisme laten ze misschien zo maar cyberpesten nemen ze echt wel ernstig.

De peiling is afgesloten

NuanceringenBewerken

Als je tegen een van of beide bovenstaande stellingen bent, kijk dan of je misschien voor een of meer van onderstaande stellingen bent. De optie "tegen" is hier niet opgenomen, omdat het uitsluitend een extra nuancering is als blijkt dat bovenstaande stelling geen meerderheid heeft. Helemaal onderaan staat nog een optie "andere nuanceringen", als je een andere voorwaarde weet waar ik niet aan heb gedacht.

Wikipedisten zouden geen scholen moeten benaderen over vandalisme maar wel over cyberpestenBewerken

VoorBewerken
  1. Rubentj 1 (overleg) 7 dec 2011 11:32 (CET)
  2. Oeps, te rap hierboven al getekend. Dit is het. 100% gelijk. Vdkdaan (overleg) 9 dec 2011 23:32 (CET)

De peiling is afgesloten

Wikipedisten zouden geen scholen moeten benaderen over cyberpesten maar wel over vandalismeBewerken

VoorBewerken
  1. ...

De peiling is afgesloten

Wikipedisten kunnen scholen benaderen, maar alleen met informatie waartoe gebruikers zonder extra rechten op het moment dat de bewerking wordt geconstateerd toegang hebbenBewerken

VoorBewerken
  1. Bonaber   (overleg) 6 dec 2011 14:01 (CET)
  2. knopjes zijn door de gemeenschap toegekend voor gebruik tbv wikipedia: er is geen mandaat vanuit de gemeenschap om off-wiki actie te ondernemen. Wat men off-wiki doet moet men zelf weten, maar niet mbv de knopjes. — Zanaq (?) 6 dec 2011 20:06 (CET)
  3. Hettie (overleg) 7 dec 2011 10:53 (CET) dit is natuurlijk wel een evidente voorwaarde.
  4. BlueKnight 7 dec 2011 12:46 (CET)
  5. ZeaForUs (overleg) 7 dec 2011 14:01 (CET) Als je het zo stelt: Natuurlijk kan dat als je dat wil. Vraag blijft of het wenselijk of nodig is. Verschilt lijkt me van geval tot geval.
  6. Trewal 8 dec 2011 00:29 (CET) Niet alleen wikipedisten, maar iedereen kan scholen benaderen met informatie waartoe gebruikers zonder extra rechten op het moment dat de bewerking wordt geconstateerd toegang hebben. Informatie die alleen met speciale rechten toegankelijk is mag sowieso niet aan derden verstrekt worden. Daar zijn echter al de nodige regels voor in werking, dus daar hoeft niets speciaals meer voor geregeld te worden.
  7. I90Christian (overleg) 8 dec 2011 21:57 (CET) Per Trewal.
  8.   DimiTalen 10 dec 2011 11:48 (CET)

De peiling is afgesloten (reactie verplaatst naar overlegpagina)

Andere nuanceringenBewerken

(reactie verplaatst naar overlegpagina) De peiling is afgesloten

ConclusieBewerken

Op de stelling "Wikipedisten hebben bij vandalisme en cyberpesten geen verantwoordelijkheid buiten de servers van wikipedia" zijn 46 stemmen uitgebracht. 35% is het met deze stelling eens, 65 % is het ermee oneens. Uit de stemverklaringen blijkt dat een aantal van de voorstemmers van mening is dat wikipedisten als zodanig deze verantwoordelijkheid niet hebben, maar die als persoon wel kunnen nemen. Daar is echter niet elke voorstemmer het mee eens.

Op de stelling "Wikipedisten zouden helemaal nooit scholen moeten benaderen, noch over vandalisme noch over cyberpesten" zijn 43 stemmen uitgebracht. 26% is het met deze stelling eens, 74% is het ermee oneens. Uit de stemverklaringen bij de voorstemmers blijkt minder dan bij de eerste stelling dat zij vinden dat wikipedisten als persoon wel scholen zouden kunnen benaderen. (Wellicht doordat enkelen die bij de eerste stelling vonden dat wikipedisten wel een persoonlijke verantwoordelijkheid konden nemen bij deze stelling "tegen" hebben gestemd of helemaal niet hebben gestemd?)

Uit stemverklaringen blijkt bovendien dat in contact met scholen cyberpesten belangrijker wordt gevonden dan vandalimse, voor zover daar (door een enkeling) een onderscheid in wordt gemaakt. Over de aard van de informatie die bij het benaderen van scholen zou kunnen worden gebruikt hebben acht wikipedisten aangegeven dat die zonder extra rechten toegankelijk moet zijn op het moment dat de bewerking wordt geconstateerd. Op de drie nuanceringen zijn echter zo weinig stemmen uitgebracht dat er geen conclusies uit kunnen worden getrokken.

Samenvattend kan denk ik geconcludeerd worden dat er draagvlak is voor het benaderen van scholen, maar dat die niet wikipedia-breed is. Een peiling over het Sjabloon:Ws-school lijkt mij in het licht van deze uitslag niet opportuun.

Met dank aan alle stemmers, meedenkers en discussieerders.

Hettie (overleg) 13 dec 2011 17:27 (CET)