Paulsternstraße (metrostation): verschil tussen versies

0 bron(nen) gered en 1 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.4.2)
k (Omzetting verouderd sjabloon + check op 40000)
(0 bron(nen) gered en 1 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.4.2))
Zoals alle stations op het westelijke deel van de U7 werd Paulsternstraße ontworpen door [[Rainer Rümmler]], die tekende voor het merendeel van de naoorlogse Berlijnse metrostations. Het station kan tot de bontste in Berlijn gerekend worden. De blauw betegelde wanden zijn gedecoreerd met kleurrijke bloemmotieven, terwijl de vierkante zuilen op het perron zijn uitgevoerd als bomen, waarbij de [[kapiteel|kapitelen]] het bladerdek vormen. Het dak, in overeenstemming met de wanden blauw geschilderd, vormt met afbeeldingen van sterren rond de lampen de nachtelijke lucht boven het sprookjesachtige bos. Dit soort "totaalontwerp", waarbij een maximaal aantal bouwkundige elementen bij de kunstzinnige aankleding wordt betrokken, is kenmerkend voor Rümmlers late stijl.
 
Uitgangen bevinden zich in het midden van het [[eilandperron]] en leiden via een tussenverdieping naar de zuidkant van de Nonnendammallee. Het alleen via trappen en [[roltrap]]pen bereikbare station zal volgens de prioriteitenlijst van de [[Senaat (Berlijn)|Berlijnse Senaat]] pas na 2010 van een [[lift (transport)|lift]] voorzien worden.<ref>[http://www.parlament-berlin.de:8080/starweb/adis/citat/VT/15/NichtbehMdlAn/n15-04010.pdf Antwoord van de Stedenbouwkundige Dienst op schriftelijke vragen van Berlijns parlementslid Michael Cramer betreffende de bouw van liften]{{dode link|datum=juli 2017 |bot=InternetArchiveBot }}, 1 december 2003</ref> Op den duur moeten alle Berlijnse metrostations volledig toegankelijk voor mindervaliden zijn.
 
==Bronnen==
375.127

bewerkingen