Barlaeus Gymnasium: verschil tussen versies

1 byte toegevoegd ,  10 jaar geleden
k (Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix)
Onder andere door een gebrek aan ruimte (het aantal leerlingen was verdubbeld sinds de 17e eeuw) en de slechte verlichting en ventilatie zag de school zich genoodzaakt om te verhuizen naar een nieuw pand. Op [[13 mei]] [[1883]] werd besloten dat er een nieuw schoolgebouw zou worden gebouwd aan de rand van de stad, tussen de [[Zieseniskade]] en de [[Weteringschans]]. [[Willem Springer]] en zijn zoon zouden hiervan de architecten worden. Het toenmalige Stedelijk Gymnasium verhuisde in december [[1885]] naar de Weteringschans op nummer 29.
 
In de jaren erna bleef de school echter groeien, waardoor er opnieuw ruimtegebrek ontstond. Om dit op te lossen werden enkele ruimtes omgebouwd tot klaslokaal. In [[1912]] werd de aula verbouwd tot 3 lokalen, en een andere aula werd in [[1921]] omgebouwd tot tekenlokaal. Drie jaar later moest ook de woning van de [[Conciërge|claviger]] worden omgebouwd. In [[1930]] werd een ongebruikt schoolgebouw aan de [[Lijnbaansgracht]] (direct achter de school) omgebouwd tot gymnastieklokaal.
 
Vanwege de grote toestroom van leerlingen werd er in [[1926]] een tweede gymnasium in de stad opgericht, het [[Vossius Gymnasium]]. Vanwege de oprichting van dit tweede gymnasium werd het eerste in 1927 omgedoopt tot het Barlaeus Gymnasium.
Anonieme gebruiker