Hoofdmenu openen

Hockeyclub 's-Hertogenbosch is een Nederlandse hockeyclub uit 's-Hertogenbosch. De club komt bij zowel de heren als bij dames uit op het hoogste niveau.

HC 's-Hertogenbosch
Volledige naam Hockeyclub 's-Hertogenbosch
Bijnaam Zwarthemden
Plaats 's-Hertogenbosch
Opgericht 14 juli 1937
Hoofdsponsor Rabobank
Leden 2422[1]
Velden 3 watervelden en 4 zandingestrooide velden
Tenue
Uit
Portaal  Portaalicoon   Sport

GeschiedenisBewerken

De R.K. Mixed Hockeyclub 's-Hertogenbosch, thans officieel HC 's-Hertogenbosch, werd op 14 juli 1937 opgericht. De club ontstond op 2 april 1932 al als een aparte hockeyafdeling van de Provinciaal Noord-Brabantse Elektriciteit Maatschappij (P.N.E.M.). Toen werd er nog competitie gespeeld in de Zuid-Nederlandse hockeybond onder de naam PSV (PNEM Sport Vereniging). Op 15 juli 1937 werd de club lid van de NHB. De dag ervoor (bij de officiële oprichtingsvergadering) werd voor de huidige naam gekozen.

Eind jaren 80' telde de club ruim 800 leden en thans heeft de club circa 2.500 leden. Daarmee is het de grootste sportvereniging van de gemeente s-Hertogenbosch en een van de grootste hockeyverenigingen van Nederland.

De mannen debuteerden in het seizoen 1984/85 op het hoogste niveau om meteen dat jaar weer te degraderen. In 1993 werd middels het kampioenschap in de Overgangsklasse opnieuw promotie behaald. In 1997 werd de play-off finale nog verloren van Amsterdam, maar in 1998 en 2001 werd het landskampioenschap wel behaald. In de finale van 1998 werd wel afgerekend met Amsterdam en in 2001 werd er gewonnen van Oranje Zwart. In 1999 werd het Europacup I toernooi gewonnen door in de finale het Spaanse Club Egara te verslaan.

 
De dames van 's-Hertogenbosch worden geëerd op het balkon van het stadhuis voor het winnen van het landskampioenschap en de Club Champions Cup in 2010

De vrouwen promoveerden in 1991 naar het hoogste niveau en hadden toen al de nog jonge Ageeth Boomgaardt en Mijntje Donners in de gelederen. Zij zijn met die basis uitgegroeid tot een ware grootmacht in het Nederlandse dameshockey. Van 1998 tot en met 2018 met uitzondering van 2009 en 2013 werd het landskampioenschap inmiddels 19 keer gewonnen. Daarnaast hebben zij in 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009 de Europa Cup I gewonnen en in 2010, 2011, 2013 en 2016 wonnen zij de opvolger van dit toernooi, de Eurohockey Club Cup (EHCC). Naast eerder genoemde namen hebben ook onder meer de internationals Minke Booij, Dillianne van den Boogaard, Janneke Schopman, Margje Teeuwen, Jacqueline Toxopeus, Vera Vorstenbosch en Maartje Goderie bijgedragen aan dit continue succes. Thans zetten de vrouwen met spelers als Lidewij Welten, Marloes Keetels, Margot van Geffen, Ireen van den Assem, Lieke Hulsen, Frederique Matla, Josine Koning, Pien Sanders, Maartje Krekelaar, Sanne Koolen de hegemonie in het dameshockey voort.

De club beschikt over drie water- en vier zand-ingestrooide kunstgrasvelden. Het terrein is gevestigd aan de Oosterplas in 's-Hertogenbosch. In 2015 werd begonnen met de bouw van tribunes rondom het hoofdveld waarmee de bezoekerscapaciteit vergroot werd. In 2017 is het clubhuis verbouwd en uitgebreid met een gezond sportrestaurant.

Selectie 2018-2019Bewerken

HerenBewerken

Naam Rugnummer Nationaliteit
Keepers
Loïc van Doren 1   België
Paul Gruijthuijsen 4   Nederland
Verdedigers
Austin Smith 5   Zuid-Afrika
Joep Burgerhof 6   Nederland
Tijmen Reyenga 29   Nederland
Simon Dalderop 8   Nederland
Laurens van Leur 15   Nederland
Bram van Groesen 17   Nederland
Imre Vos 2   Nederland
Middenvelders
Gijs Campbell 10   Nederland
Sebastian van der Graaf 3   Nederland
Jasper Tukkers 18   Nederland
Arjen Lodewijks 12   Nederland
Daniel Aarts 13   Nederland
Spitsen
Jelle Galema 27   Nederland
Nicolas Della Torre 14   Argentinië
Joaquin Menini Suero 11   Argentinië
Laz Omrani 21   Nederland
Sebastien Dockier 9   België
Noud Schoenaker 19   Nederland

DamesBewerken

Naam Rugnummer Nationaliteit
Keepers
Josine Koning 1   Nederland
Liselot van Bergen 2   Nederland
Verdedigers
Ireen van den Assem 7   Nederland
Rosa Fernig 2   Nederland
Sanne Koolen 14   Nederland
Pien Sanders 11   Nederland
Middenvelders
Maartje Krekelaar 22   Nederland
Marloes Keetels 17   Nederland
Lieke Hulsen 19   Nederland
Margot van Geffen 23   Nederland
Pleun van der Plas 4   Nederland
Imme van der Hoek 21   Nederland
Spitsen
Frédérique Matla 15   Nederland
Lidewij Welten 18   Nederland
Sian Keil 8   Nederland
Julia van den Heuvel 12   Nederland
Joosje Burg 16   Nederland

(Oud-)internationals van Hockeyclub 's-HertogenboschBewerken

PalmaresBewerken

Resultaten Heren 1 en Dames 1Bewerken

Resultaten Heren 1974-heden
7
C
9
B
7
B
5
A
7
B
7
A
4
B
4
C
2
B
8
A
1
B
12
3
A
3
B
3
B
5
A
4
B
3
B
2
B
1
B
10
9
5
2
1
3
3
1
5
6
5
7
6
7
8
9
9
10
10
7
10
7
8
6
6
6
74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Eerste klasse
Overgangsklasse
Hoofdklasse
Resultaten Dames 1982-heden
4
B
1
C
7
B
5
B
8
B
3
B
7
A
nb
1
B
9
9
7
5
4
5
5
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
2
1
1
1
2
1
1
1
1
1
2
82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Eerste klasse
Overgangsklasse
Hoofdklasse

Externe linkBewerken

Bondscompetities heren – seizoen 2019/2020
Hoofdklasse:Almere · Amsterdam · Bloemendaal · Den Bosch · HGC · Hurley · Kampong · Klein Zwitserland · Oranje-Rood · Pinoké · Rotterdam · Tilburg

Promotieklasse:Cartouche · HBS · hdm · HIC · Laren · Nijmegen · Qui Vive · Schaerweijde · SCHC · Victoria · Voordaan · Were Di

Overgangsklasse A:Berkel Enschot · Berkel Rodenrijs · Ede · Gooische · Groningen · Hattem · IJsseloever · Leiden · Phoenix · Union · Upward · Zwart-Wit
Overgangsklasse B:Alecto · Breda · Helmond · Hilversum · Huizen · Leonidas · Naarden · Push · Reigers · Ring Pass Delft · Xenios · Zwolle

1e klasse A:Alkmaar · Alliance · Alphen · AMVJ · Bennebroek · Fletiomare · Houten · Myra · Overbos · Rood-Wit · Terriërs · VVV
1e klasse B:DSHC · Etten-Leur · Forescate · HUDITO · IJssel · Ommoord · Pollux · Rijswijk · Roomburg · Schiedam · Warande · Zoetermeer
1e klasse C:Basko · Best · Eindhoven · Geel-Zwart · Geldrop · HCAS · HOD · Hopbel · Maastricht · MEP · Venlo · Weert
1e klasse D:Amersfoort · Apeldoorn · Bully · EHV · GCHC · GHBS · Kromhouters · Leusden · Oss · QZ · Shinty · USHC

2e klasse A:Abcoude · Amstelveen · FIT · Haarlem · WFHC Hoorn · Kikkers · Maarssen · Noordwijk · Purmerend · Spandersbosch · Weesp · Westerpark
2e klasse B:Barendrecht · Derby · DES · Dordrecht · Drunen · Goirle · Groen-Geel · HDS · Pelikaan · Pijnacker · Shot · Westland
2e klasse C:Apeliotes · Bemmel · Blerick · Concordia · Gemert · Heeze · Nuenen · Oedenrode · Rosmalen · Scoop · Uden · Venray
2e klasse D:Almelo · Baarn · Barneveld · Beuningen · Deventer · Eelde · Gron.Studs · Leeuwarden · Mezen · Wageningen · Westerduiven · Zevenaar

3e klasse A:AthenA · Castricum · Hisalis · Kraaien · Muiderberg · Nieuwegein · Rijnvliet · Soest · Strawberries · Woerden · Zeewolde · Zwaluwen
3e klasse B:Capelle · Dopie · Feijenoord · Gouda · Hoeksche Waard · Krimpen · Prinsenbeek · Souburgh · Tempo · Voorne · Waddinxveen · Ypenburg
3e klasse C:Bommelerwaard · Boxmeer · Dommel · Don Quishoot · DVS · HOCO · Horst · Kieviten · MOP · Oirschot · Tegelen · Waalwijk
3e klasse D:Ares · Arnhem · Civicum · Dash · Doetinchem · Drienerlo · Flevoland · HCM · Hondsrug · Oosterbeek · Steenwijk · Zutphen

4e klasse A:Bleiswijk · Catwijck · Evergreen · Heerhugowaard · IJburg · Loenen · Nieuwkoop · Saxenburg · Scoop Delft · Thor · Voorhout · Wateringse Veld
4e klasse B:Berlicum · Cranendonck · Deurne · EerselHeesch · Hockeer · Meerssen · Nova · Nuth · Peel en Maas · Wijchen
4e klasse C:Culemborg · DDHC · Gilze-Rijen · Goes · Liberty · Rapid · Spijkenisse · Tempo '34 · Vianen · Vlijmen · Walcheren · Zevenbergen
4e klasse D:Avanti · Dieren · Doorn/Haaskamp · Eemvallei · Haackey · HCHN · Lelystad · Lochem · Nijkerk · Spitsbergen · Twente
4e klasse E:Coevorden · Daring · Emmen · Graspiepers · Hardenberg · Harlingen · HVA · Meppel · Roden · Sneek ·
Bondscompetities dames – seizoen 2019/2020
Hoofdklasse:Amsterdam · Bloemendaal · Den Bosch · hdm · HGC · Hurley · Kampong · Laren · Oranje-Rood · Pinoké · SCHC · Victoria

Promotieklasse:Groningen · HBS · HIC · Huizen · Klein Zwitserland · Leonidas · MOP · Nijmegen · Rotterdam · Terriërs · Tilburg · Were Di

Overgangsklasse A:Alecto · Beuningen · Breda · Eindhoven · Fletiomare · Gooische · Helmond · Leiden · Push · Voordaan · Wageningen · Zwolle
Overgangsklasse B:Alliance · Almere · Amstelveen · Cartouche · QZ · Ring Pass Delft · Rood-Wit · Schaerweijde · Schiedam · Union · Weert · Xenios

1e klasse A:Alkmaar · AMVJ · AthenA · Haarlem · Houten · Myra · Naarden · Overbos · Qui Vive · USHC · VVV · Westerpark
1e klasse B:Alphen · Craeyenhout · DES · DSHC · Etten-Leur · HUDITO · IJsseloever · Rijswijk · Warande · Westland · Zoetermeer · Zwart-Wit
1e klasse C:Berkel Enschot · Best · Geel-Zwart · Geldrop · HCAS · HOD · Hopbel · MEP · Oss · Rosmalen · Uden · Venlo
1e klasse D:Amersfoort · Apeliotes · Bully · Civicum · Ede · EHV · GCHC · GHBS · Gron.Studs · Phoenix · Quick Stick · Upward

2e klasse A:Bennebroek · Castricum · Gouda · Hilversum · WFHC Hoorn · Nieuwegein · Reigers · Soest · Spandersbosch · Strawberries · Weesp · Zwaluwen
2e klasse B:Berkel Rodenrijs · Dopie · Dordrecht · Forescate · Groen-Geel · Kieviten · Pelikaan · Pollux · Rapid · Roomburg · Ypenburg · IJssel ·
2e klasse C:Blerick · Drunen · Goirle · HOCO · Horst · Maastricht · Nova · Nuenen · Oedenrode · Oirschot · Scoop · Son
2e klasse D:Almelo · Apeldoorn · Ares · Arnhem · Bemmel · Boxmeer · Deventer · HCM · Kromhouters · Leusden · Wijchen · Zevenaar

3e klasse A:Abcoude · Baarn · Barneveld · FIT · Hisalis · Loenen · Maarssen · Noordwijk · Purmerend · Shinty · Spitsbergen · IJburg
3e klasse B:Barendrecht · Bleiswijk · Catwijck · Derby · HDS · Hoeksche Waard · Ommoord · Pijnacker · Rapide · Spijkenisse · Tempo '34 · Voorne
3e klasse C:Basko · Boekel · Concordia · Don Quishoot · DVS · Gemert · Heeze · Liberty · Meerssen · Shot · Sjinborn · Waalwijk
3e klasse D:Dieren · Eelde · Flevoland · Goor · Haackey · Mezen · PW · Steenwijk · Twente · Westerduiven · Zutphen

4e klasse A:DDHC · Feijenoord · Gilze-Rijen · Goes · Olympia · Prinsenbeek · Souburgh · Tempo · Udenhout · Walcheren · Zevenbergen
4e klasse B:Alkemade · Evergreen · Heerhugowaard · Kikkers · Kraaien · Saxenburg · Scoop Delft · Thor · Uitgeest · Voorhout · Wateringse Veld · Zandvoort
4e klasse C:Berlicum · Cranendonck · Deurne · Druten · Heesch · Mierlo · Nuth · Overbetuwe · Tegelen · Venray · Vlijmen
4e klasse D:Avanti · Buitenhout · Doetinchem · Drienerlo · Eemvallei · HCHN · Lelystad · Lochem · Nijkerk · Oosterbeek · Zeewolde
4e klasse E:Capelle · Culemborg · HCRB · Krimpen · Kromme Rijn · Montfoort · Nieuwkoop · Rijnvliet · Vianen · Waddinxveen · Woerden
4e klasse F:Coevorden · Daring · Dash · Hoogeveen · Hondsrug · HVA · Graspiepers · Hardenberg · Harlingen · Leeuwarden · Meppel