Hoofdmenu openen

Wijzigingen

k
+plaatje exterieur, + noemen architectuurbiënnale en coörd bij benadering
| naam = Rietveldpaviljoen (Venetië)
| oorspronkelijke_naam =
| afbeelding = LePavillon pavillonnational des Pays-Bas (Biennale darchitecture, Venise) (50055511768132714428).jpg
| onderschrift = Inganf Rietveld Paviljoen, Venetië in 2012
| opgericht =
| locatie = [[Venetië (stad)|Venetië]]
| lon_dir =
}}
[[Bestand:Le pavillon des Pays-Bas (Venise) (5005551176).jpg|{{largethumb}}|'''Vacant NL''', archtectuurbiënnale 2010]]
[[Bestand:Mark Manders Biennale Venetie 2013 (3).JPG|{{largethumb}}|Deel van de intallatie van [[Mark Manders]] in 2013]]
Het '''Rietveldpaviljoen''' is een tentoonstellingsgebouw in [[Venetië (stad)|Venetië]] ontworpen door [[Gerrit Rietveld]]. Het gebouw werd geopend in [[1954]] als [[Kunsthalle|kunstzaal]] voor de [[Nederland]]se bijdragen aan de [[Biënnale van Venetië]].
 
== Functie ==
HetIn het Rietveldpaviljoen toontworden in de oneven jaren exposities van [[hedendaagse kunst]] getoond, waaronder [[beeldhouwkunst]] en [[schilderkunst]]. In de even jaren worden deze afgewisseld met exposities over [[architectuur]].
 
== Geschiedenis ==
Het eerste Nederlandse paviljoen in de ''Giardini'' dateerde uit 1912 en was oorspronkelijk als Zweeds paviljoen ontworpen door [[Ferdinand Boberg]]. Het werd in 1914 overgenomen en werd door Nederland gebruikt tot en met de Biënnale in 1952.
 
=== GebouwHet Rietveldgebouw ===
In 1953 werd Rietveld belast met het ontwerpen van een nieuwe paviljoen. In 1954 was het gebouw in de stijl van het [[Nieuwe Bouwen]] gereed. Het kreeg een eenvoudige vierkante plattegrond met slechts enkele binnenmuren, alle loodrecht op de buitenwand. Het gebouw bevat volumes van verschillende hoogtes waardoor het licht van boven kan toetreden.
 
=== Renovatie ===
Na bijna veertig jaar was het pand toe aan restauratie. Uitgangspunt voor de restauratie was het handhaven van het karakter als daglichtpaviljoen. Alle modernetechnische installaties die voor hedendaagse exposities onmisbaar zijn, zoals audiovisuele netwerken, krachtstroom en mogelijkheden voor bijverlichting, zijn onzichtbaar ingepast. Met [[vloerverwarming]] wordt getracht de verwoestende vochtigheid in het paviljoen beheersbaar te maken.
 
Het gerestaureerde paviljoen is in juni 1995 feestelijk heropend door de toenmalige [[Staatssecretaris]] van [[Cultuur]] [[Aad Nuis|Nuis]].
 
<gallery widths="400" heights="150">
Le pavillon des Pays-Bas (Venise) (4982893943).jpg|'''Vacant NL''', archtectuurbiënnale 2010
</gallery>
 
* [http://www.venicebiennale.nl/nl/rietveld_pavilion/ venicebiennale (Mondriaanfonds)]
 
{{Coor title dms|45|25|44|N|12|21|31|E|scale:3500}}
[[Categorie:Bouwwerk in Venetië]]
[[Categorie:Kunsthal]]
15.080

bewerkingen