Hoofdmenu openen

Depot Boijmans van Beuningen

museumdepot in aanbouw in het museumpark in Rotterdam

Depot Boijmans van Beuningen (aanvankelijk genaamd 'het Collectiegebouw') is het depotgebouw in opbouw van Museum Boijmans Van Beuningen. Op vrijdag 17 maart 2017 ging de eerste paal voor Depot Boijmans van Beuningen de grond in.[1] Het gebouw zal 6 verdiepingen tellen, 40 meter hoog zijn en naar verwachting in 2021 de deuren voor het publiek openen.[2]

Depot Boijmans van Beuningen
Depot in aanbouw, februari 2019
Depot in aanbouw, februari 2019
Locatie Museumpark, Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 28′ OL
Oppervlakte 15.000 m2
Type depot
Gebouwd vanaf maart 2017
Huisvesting
Architect Winy Maas
Detailkaart
Depot Boijmans van Beuningen (Rotterdam Centrum)
Depot Boijmans van Beuningen
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Film over de bouw van het depot door BAM

Op 5 november 2015 stemde de Rotterdamse gemeenteraad in met de wijziging van het bestemmingsplan in het Museumpark, waardoor de plannen voor een bijzonder kunstdepot gerealiseerd konden gaan worden. Op de plaats waar het gebouw wordt gerealiseerd, stonden voorheen 255 bomen, "acacia's". Volgens sommige deskundigen verkeerden die bomen in een slechte toestand, en konden ze alleen overleven als ze werden "verplaatst naar het gemeentelijk bomendepot". Anderen waren het met die zienswijze niet eens en vonden dat het nieuwe gebouw "het park kapot maakt".[1]

Depot Boijmans van Beuningen is ontworpen door architect Winy Maas en moet na voltooiing deels openbaar toegankelijk zijn. Er zullen 70.000 werken te zien zijn, op een totale oppervlakte van ongeveer 15.000 m2.[1] Financieel is de realisatie van 'Depot Boijmans van Beuningen' mede mogelijk gemaakt door stichting De Verre Bergen met een schenking van € 17 miljoen[3] en een lening van circa € 35 miljoen tijdens de bouwfase.[4]

De exploitatie moet in de toekomst worden bekostigd uit entreegelden en uit inkomsten uit verhuur van depotruimte aan particuliere kunstverzamelaars. 15 procent van de voor kunst bestemde vloeroppervlakte is daarvoor gereserveerd.[1]