Hoofdmenu openen

Huis van bewaring (Almelo)

Rijksmonument op Marktstraat 7

Huis van bewaring in het centrum van Almelo is een voormalige justitiële inrichting, dat sinds 2006 in gebruik is als hotel.[1][2]

Huis van bewaring
Huis van bewaring in 1987, toen nog in gebruik als gevangenis
Huis van bewaring in 1987, toen nog in gebruik als gevangenis
Locatie Almelo
Coördinaten 52° 21′ NB, 6° 40′ OL
Oorspr. functie huis van bewaring
Huidig gebruik hotel
Bouw gereed 1926
Bouwstijl Expressionisme, Amsterdamse school
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 507664
Architect Robbers, J
Detailkaart
Huis van bewaring (Almelo) (Overijssel)
Huis van bewaring (Almelo)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Huis van bewaring (Almelo)
Hotel het Huis van bewaring in 2012
Hotel het Huis van bewaring in 2012
Hotel
Adres Marktstraat 7
Openingsdatum 2004
Aantal kamers 21
Website
Portaal  Portaalicoon   Toerisme

Deze panden liggen achter de voormalige rechtbank aan de Wierdensestraat, waarin appartementen zijn gevestigd. Samen met het voormalige bankgebouw van Ledeboer & Co. en het Waaggebouw, vormt het voormalige Huis van Bewaring een historische gevelwand. Het is daarom aangemerkt als Rijksmonument. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 22 maart 1944, werd deze gevangenis overvallen de KP van Johannes ter Horst.[3] Nadat justitie in 1995 de panden verliet, raakten de gebouwen in verval. Vanaf 2004 werden ze verbouwd tot een hotel.[4] De vroegere directeurswoning werd een fietsenstalling en woning, de dienstwoningen voor huismeester en bewaarders werden hotelkamers. Op 21 mei 2014 ontving dit hotel daarvoor de Pieter van Vollenhoven prijs voor de restauratie.[5]

dienstwoningen Huis van bewaring Almelo (mei 1987)

BouwBewerken

Het huis van bewaring werd gebouwd in 1926 door architect J.Robbers in de solide stijl van de Delftse School met decoratieve kenmerken van de Amsterdamse school. De supervisie was van de Rijksbouw- meester bij de Rijksgebouwendienst, ir. G.C. Bremer. Het frontgebouw aan de marktstaat is in 'Dorische' stijl, met op de eerste verdieping een hoge (voormalige) kerkzaal met glas-in-lood vensters. Het cellencomplex ligt erachter.

Zie ookBewerken

Externe linkBewerken