Hoofdmenu openen

Gebr. De Nobel

concertzaal in Nederland
De Marktsteeg in Leiden

Gebr. De Nobel is een muziekpodium in de Nederlandse stad Leiden.

Het muziekcentrum is sinds december 2014 gehuisvest in nieuwbouw op de plaats van een voormalige fabriekscomplex aan de Marktsteeg, dat in 1850 werd gebouwd door en voor de Tras- en Pleisterfabriek van Paternotte. De naam Gebr. De Nobel is ontleend aan de laatste eigenaar en gebruiker van het pand: de firma De Nobel die hier handelde in lompen en oude metalen. Met gebroeders zou ook verwezen worden naar de twee zalen die het muziekgebouw heeft gekregen.[1] Ook verwijst het naar de samenwerking met andere culturele partners in de stad.

De gevelwand aan de Marktsteeg is aangewezen als beschermd gemeentelijk monument[2] en is behouden gebleven in het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. De constructie is ontworpen door IMd Raadgevende Ingenieurs. De uitvoering gebeurde door Aannemer Du Prie Bouw & Ontwikkeling.

De hoofdingang van het muziekcentrum is aan de Marktsteeg 8 tegenover het Scheltema Complex. In het pand zijn behalve een concertzaal met twee balkons voor in totaal 750 bezoekers en een kleine zaal voor 200 bezoekers. De exploitant is de Stichting LVC, die haar muziekcentrum aan de Breestraat 66 heeft moeten verlaten vanwege het 'Aalmarktproject'.