Duitse School

schoolgebouw in Venlo, Nederland

De Duitse School is een schoolgebouw aan de Julianastraat aan de noordoostzijde van de binnenstad van de Nederlandse plaats Venlo.

Duitse School
Duitse School, noordvleugel
Duitse School, noordvleugel
Locatie
Locatie Julianastraat 3, Venlo
Status en tijdlijn
Status Schoolgebouw
Oorspr. functie Schoolgebouw
Huidig gebruik Fotovakschool
Bouw gereed 1930
Sluiting Jaren 90
Architectuur
Bouwstijl Expressionisme, De Stijl
Verdiepingen 3
Bouwinfo
Architect jacq Grubben
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524743
Jaartalsteen, 23-3-1930
Jaartalsteen, 23-3-1930
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

GeschiedenisBewerken

Het gebouw werd door architect Jacq Grubben ontworpen in opdracht van de Deutscher Schulverein, een vereniging van de Duitse gemeenschap in Venlo. In 1912 kreeg deze vereniging elders enkele noodlokalen toegewezen, en volgens bronnen werden deze noodlokalen de Kaiserin Auguste Victoriaschule genoemd, maar de locatie is vooralsnog niet duidelijk. De nieuwe locatie kwam tot stand nadat de Nedinsco naar Venlo kwam en de vereniging in financieel opzicht steunde door de school te bekostigen.

Erg lang heeft deze school niet bestaan, want na de Tweede Wereldoorlog werd de school gesloten. Zowel in 1959 als in 1991 is het pand verbouwd, waarbij met name de aanlendende directeurswoning en huismeesterwoning grondig onder handen zijn genomen. Voor de ingang werd een kleine aanbouw gerealiseerd.

Tegenwoordig is de Venlose afdeling van de Nederlandse Fotovakschool in het gebouw gevestigd.

Bouwkundige aspectenBewerken

Het gebouw wordt gekenmerkt door een expressionistische bouwstijl, met verwijzingen naar De Stijl. Het ligt niet direct aan de rooilijn, maar kent een klein erf met aan de straatzijde een laag bakstenen hekwerk.

ExterieurBewerken

Het betreft een drielaags pand met twee hoekvolumes onder een plat dak met keramische dekplaten, en het hele pand is opgetrokken uit rode baksteen. In het middendeel bevinden zich glas in loodramen.

Het linkergedeelte van het pand betreft de voormalige directeurswoning, die vooruitspringende hoekdelen in kubusvorm kent. Aan de rechterzijde bevindt zich een kleine erker, die oorspronkelijk de ingang was van de woning. Na de verbouwing van 1991 is dit de hoofdingang van het totale bouwwerk geworden.

Het rechtergedeelte telt twee bouwlagen en heeft, net als het linkergedeelte, vooruitspringende hoekdelen in kubusvorm. Ook hier komen de glas-in-loodramen terug. In de rechterzijgevel bevindt zich de deur naar de woning van de huismeester, die zich op de tweede etage bevond.

InterieurBewerken

Qua vormgeving heeft het interieur het meeste weg van zowel de Amsterdamse School als het Traditionalisme. De centrale ruimtes in het middengedeelte zijn betegeld met okergele en zwarte lambrisering. Verder zijn in deze ruimte diverse nissen aagebracht, waarin zich onder andere een fonteintje bevindt.

Zie ookBewerken

Externe linkBewerken


  Zie de categorie Duitse School van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.