Bestand:Vojtěchovská rozhledna (EU-CZ).jpg

Oorspronkelijk bestand(2.950 × 3.948 pixels, bestandsgrootte: 4,04 MB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Beschrijving
English: "Vojtěchovská" lookout tower is one of the lookout towers in the Iron Mountains. It is built on the ridge above the village, in the cadastral territory of Vojtěchov in the Chrudim district belonging to the Pardubice Region. Naming derived from the name of the municipality. Photo location: Czechia, Pardubice Region, villages Vojtěchov.
Čeština: Vojtěchovská rozhledna je jednou z rozhleden v Železných horách. Je postavena na vyvýšenině nad obcí, na katastrálním území Vojtěchov v okrese Chrudim náležejícím do Pardubického kraje. Pojmenování rozhledny pochází od názvu obce. Foto lokace: Česko, Pardubický kraj, obec Vojtěchov.
Datum
Bron Eigen werk
Auteur Josef Kreuz (PEPan)
Faktografie

Vojtěchovská rozhledna je kovové konstrukce, ve spodní části zalitá do betonu a zvenčí obložená kamenem, vyhlídková část je kombinací ocelových nosníků a dřevěného obložení. U rozhledny je vybudováno venkovní odpočinkové sezení s kamenným stolem, uvnitř objektu je pokladna s prodejem upomínkových předmětů. Situovaná je na hranici katastrů obcí Vojtěchov a Kladno, na vyvýšenině s loukami nad Vojtěchovem v nadmořské výšce 589,9 m a dne 10. července 2010 byla otevřená veřejnosti. Stavbu financovala obec Vojtěchov spolu s Pardubickým krajem. Polovinou kamenná rozhledna vysoká 16,5 m se třemi vyhlídkovými ochozy stojí v oblasti Železných hor, nedaleko silnice I/34 v úseku Hlinsko – Krouna u odbočující silnice do Vojtěchova. Nejvyšší vyhlídková plošina je ve výšce 11,7 m a je vybavená dalekohledem, schodiště k ní má 59 schodů. Výhled je zejména severním až východním a západním směrem do Pardubického kraje s městy Chrudim a Pardubice a také na Kunětickou horu, hlavní dominantu Pardubického kraje. Při dobré viditelnosti a za použití dalekohledu lze spatřit město Hradec Králové a další obce, z pohoří jsou deklarovány například Krkonoše, Orlické hory a Králický Sněžník. V jižním až západním směru se nad rozhlednou táhne zalesněný hřeben Železných hor, od vrcholu Medkovy kopce (638 m n. m.) nad Hlinskem k vrchu Čertovina (655 m n. m.) a Dědovský kopec (676 m n. m.) v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Jihovýchodním směrem je z rozhledny vidět zalesněný vrchol Kořenného kopce (666 m n. m.) nad Krounou a východněji Velké Paseky (713 m n. m.) v oblasti František u silnice I/34 ve směru na Poličku. V minulosti stávala na vrcholu Velké Paseky jedna z hlavních triangulačních věží určených pro zeměměřičské práce v českých zemích. Z rozhledny též viditelná částečně rozhledna Terezka (626 m n. m.) nad Toulovcovými Maštalemi u Proseče a rozhledna Borůvka nad Šilinkovým dolem a hradem Rychmburk u Předhradí. V severním směru lze přehlédnout oblast kamenolomů kolem Skutče a veřejné letiště nad kamenolomem Humperky, dále za ním zřícenina hradu Košumberk a Hamzova léčebna v Luži, viditelná také přírodní rezervace Střemošická stráň. Ve foto-záběru jihozápadní strana rozhledny dne 4. května 2011, zeměpisné souřadnice: 49°46'48.645"N, 15°58'47.118"E

Externí odkazy

Licentie

Ik, de auteursrechthebbende van dit werk, maak het hierbij onder de volgende licentie beschikbaar:
w:nl:Creative Commons
naamsvermelding Gelijk delen
Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported
De gebruiker mag:
  • Delen – het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven
  • Remixen – afgeleide werken maken
Onder de volgende voorwaarden:
  • naamsvermelding – U moet op een gepaste manier aan naamsvermelding doen, een link naar de licentie geven, en aangeven of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met uw werk of uw gebruik van zijn werk.
  • Gelijk delen – Als u het werk heeft geremixt, veranderd, of erop heeft voortgebouwd, moet u het gewijzigde materiaal verspreiden onder dezelfde licentie als het oorspronkelijke werk, of een daarmee compatibele licentie.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

0,0025 seconde

6,2 millimeter

image/jpeg

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie21 sep 2011 12:43Miniatuurafbeelding voor de versie van 21 sep 2011 12:432.950 × 3.948 (4,04 MB)PEPan

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Globaal bestandsgebruik

De volgende andere wiki's gebruiken dit bestand:

Metadata