Hoofdmenu openen

Stadhuis van Deventer

Rijksmonument op Grote Kerkhof 4

Het stadhuis van Deventer is gelegen aan het Grote Kerkhof tegenover de Lebuïnuskerk in Deventer. Het staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Stadhuis van Deventer
Voorgevel oorspronkelijk stadhuis (1693)
Voorgevel oorspronkelijk stadhuis (1693)
Locatie
Locatie Grote Kerkhof 1
Coördinaten 52° 15′ NB, 6° 9′ OL
Status en tijdlijn
Status In gebruik
Start bouw 1662
Opening 1694
Verbouwing 2013-2016
Architectuur
Bouwstijl Hollands classicisme
Bouwinfo
Architect Jacobus Roman, Neutelings Riedijk Architecten
Erkenning
Monumentnummer 12556
Detailkaart
Stadhuis van Deventer (Deventer)
Stadhuis van Deventer
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Gevels uitbouw stadhuis (2016, links) en het Landshuis (1632, rechts)

Het stadhuis kent diverse bouwstijlen. Het oude gebouw bestond uit drie bouwdelen. Deze zijn aan de zijde van het Grote Kerkhof voorzien van een Hollands classicistische voorgevel, daterend van 1693 en ontworpen door Jacobus Roman. Het vroegere Wanthuis, een van de bouwdelen, ligt aan de naastgelegen Polstraat. Hiervan had de Amsterdamse bouwmeester Philips Vingboons in 1662 de zijgevel met Toscaanse pilasters ontworpen. Het rijkelijk versierde Landshuis in renaissance-stijl, links van de voorgevel van het oude stadhuis, werd in de jaren 80 van de 20e eeuw tevens onderdeel van het stadhuis.

Het interieur is bijzonder vanwege oorspronkelijk stucwerk, schouwen, gildeborden, betimmeringen en een burgemeestersstoel. In de oude raadszaal hangt het schilderstuk van Gerard ter Borch (II) "De magistraat van Deventer" uit 1667.

Direct naast het Landshuis, op de plek van de voormalige schouwburg uit de jaren 50 en achtergelegen parkeerterrein, werd in 2013 een uitbreiding van het stadhuis gebouwd naar ontwerp van architecten Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk. Dit ontwerp was tot stand gekomen nadat een eerder ontwerp na protesten van de bevolking, onder meer vanwege de hoogte, was afgekeurd. Kunstenaar Loes ten Anscher ontwierp het raamwerk bestaande uit 2.264 vingerafdrukken van inwoners van Deventer. Het nieuwe gebouw werd in 2016 geopend. In 2017 werd het ontwerp ervan bekroond met de Abe Bonnemaprijs.

GalerijBewerken