Stadhuis van Hoorn: verschil tussen versies

826 bytes toegevoegd ,  2 maanden geleden
Aanvulling
(Aanvulling)
(Aanvulling)
| bouwkosten =
| hoogte dak =
| monumentstatus= Geen[[Gemeentelijk monument]] en voorbescherming
| monumentnummer=
| verdiepingen = 3
| lon_dir = E
}}
Het '''stadhuis van Hoorn''' werd tussen 1975 en 1981 gebouwd aan de Nieuwe Steen 1 in de [[Nieuwe Steen|gelijknamige]] wijk in de [[Noord-Holland]]se stad [[Hoorn (Noord-Holland)|Hoorn]]. Het pand werd gebouwd naar aanleiding van de fusie tussen de stad Hoorn, de gemeente [[Zwaag (Hoorn)|Zwaag]] en het westelijke deel van [[Blokker (plaats)|Blokker]]. Het pand is sinds november 2021 gedeeltelijk aangewezen als gemeentelijk monument.
 
== Geschiedenis ==
De gebruikte kleuren aan de buitenzijde (bruin, zwart en rood) komen binnen terug. Binnen is er gebruikgemaakt van schoon metselwerk en de [[primaire kleuren]] rood, blauw en geel. Naast de primaire kleuren is bruin gebruikt om alles met elkaar te verbinden. De enige ruimte waar ook andere kleuren zijn gebruikt is de [[raadzaal]] waar ook blauw-violet voorkomt. Het oudste deel van het gebouw bestaat uit twee vierkanten die in elkaar geschoven zijn, dit is te herkennen aan de binnenplaats links en de vide rechts. Op het vlak waar de vierkanten elkaar raken zijn het trappenhuis en de liften geplaatst. In het latere deel is het vierkant te herkennen aan de [[foyer]] waar omheen alle kantoren en de raadszaal zijn geplaatst. De foyer heeft een [[Vide (ruimte)|vide]] van drie verdiepingen met daarin een metaalplastiek van [[Joost Baljeu]].<ref>{{Citeer boek | achternaam =Buchner | voornaam =Joost | auteurlink = | medeauteurs = | datum =2012 | titel =Architectuurgids Hoorn 1960-2010 | uitgever =Architectuurcentrum Hoorn | plaats =Hoorn | ISBN = | NUR = | pagina's =p. 63 (108) | taal =nl | URL = | bezochtdatum =}}</ref>
[[Bestand:Kunstwerk voor Stadhuis van Hoorn.jpg|miniatuur|links|Het kunstwerk in de voormalige vijver]]
De architectuur moest ook inspelen op de omgeving, het stadhuis moest uitstralen dat het gebouwd is voor een stad die haar bestaan te danken heeft aan het water. Onder andere om dat te benadrukken werd voor het stadhuis een vijver aangelegd met daarin een betonnen sculptuur. Door de ligging heeft het kunstwerk ook waterschade veroorzaakt in de kelder van het stadhuis. In de zomer van 2007 is de gemeente begonnen met het voorplein te wijzigen. De entree kreeg een nieuwe trap en het kunstwerk kwam in een grasperk te staan. Voor die tijd heeft de vijver jarenlang droog gestaan om meer wateroverlast te voorkomen.<ref>{{Citeer web |url=http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-65698/nieuws/verouderd_plein_bij_hoorns_stadhuis_wordt_opgeknapt.html |titel=Verouderd plein bij Hoorns stadhuis wordt opgeknapt |auteur= |uitgever=Hoorn G!ds |datum=12 september 2007 |bezochtdatum=16 januari 2015}}</ref> In november 2021 werd bekend dat het stadhuis gedeeltelijk is aangewezen als [[gemeentelijk monument]]. De bouwdelen A en B, die samen de voorkant vormen en ten zuiden van de Groene Wijzend staan, zijn aangewezen. Het bouwdeel C, waar ook de raadszaal is gevestigd, is (nog) niet aangewezen.<ref>{{citeer web|url=https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20211109_75630577?|titel=Stadhuis van Hoorn aangewezen als gemeentelijk monument: ’Een van de weinige architectonische hoogtepunten uit jaren 70’|bezochtdatum=22 november 2021|auteur=Martijn Mak|datum=9 november 2021|uitgever=Noordhollands Dagblad}}</ref> Bij de aanwijzing zijn ook de kunstwerken voor het stadhuis en in de foyer meegenomen.
 
== Voormalige stadhuizen ==
84.972

bewerkingen