Gemaal Mercatorstraat: verschil tussen versies

23 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
-pov
(-pov)
Het '''Gemaal Mercatorstraat''' is een bouwwerk in [[Amsterdam-West]].
 
Het gemaal annex elektriciteitshuisje is geplaatst op de hoek van de [[Jan van Galenstraat (Amsterdam)|Jan van Galenstraat]] en [[Mercatorstraat (Amsterdam)|Mercatorstraat]]. Het ligt daar bij op de zuidwestelijke punt van het [[Erasmuspark]], dat eigenlijk geen deel uitmaakt van het park. Het is van het park gescheiden door een [[Ringvaart (polder)|ringvaart]] om het park. Het is gebouwd in 1927 en is afkomstig van de [[Dienst der Publieke Werken (Amsterdam)|Dienst der Publieke Werken]].<ref>[http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/OSIM00004002188 Beeldbank Amsterdam; bouw van een rioolgemaal]</ref> Het gebouwtje is, sinds het in 2017 in overleg met buurtbewoners gerestaureerd is, weer een typisch voorbeeld van de [[Amsterdamse School (bouwstijl)|Amsterdamse Schoolstijl]]. Het uit [[baksteen|bak-]] en [[natuursteen|natuurstenen]] legstenen opgetrokken gebouw staat er massief bij. Aan de voorzijde heeft het twee massieve deuren die nog verwijzen naar het [[Gemeente-energiebedrijf (Amsterdam)|Gemeentelijk Energie Bedrijf]], tegenwoordig [[Liander]] (voor dit onderdeel). [[Waternet (bedrijf)|Waternet]] is verantwoordelijk voor het gemaal. De achtergevel bestaat geheel uit baksteen met zes ruimtes om posters op te hangen. Het achterliggende plateau (dak van de gemaalkelder) werd bij de renovatie omgebouwd tot tuintje.
 
Het gemaal pompt nog iedere dag duizenden liters afwater naar de zuiveringsinstallatie van Westpoort, aldus Waternet.