Hoofdmenu openen

Wijzigingen

123 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
 
=== Stationsgebouw ===
Het gebouw is in 1987 ontworpen door NS-architect [[H.C.H Reijnders|Harry Reijnders]]. Het voor die tijd futuristische ontwerp bestaat uit witte [[vakwerk (ligger)|vakwerk]]constructies. Kenmerkend is de entree, bestaande uit een gebogen witte schelp. Aanvankelijk werd bij de hoofdingang een grote, aparte ruimte voor de kaartverkoop geopend. Met de komst van de [[kaartautomaat|kaartautomaten]] in de stationshal blijkt deze ruimte, die door het hoge plafond maar moeilijk te verwarmen was, grotendeels overbodig. De vloer van het station bestond oorspronkelijk uit wit en lichtblauw gekleurde tegels. Hoewel deze vloer een lichte aanblik gaf, bleken de eerste problemen al snel: bij nat weer werd de tegelvloer snel glad. In het voorjaar van 2009 kwam er een nieuwe vloer, bestaande uit de standaard grijze vloertegels, zoals die tegenwoordig gebruikt worden bij vervanging van vloeren of nieuwbouw van stations.
 
Aan de voorzijde (centrumzijde) van het station bevinden zich een [[busstation]] en de ''taxibrug'' met daaronder een verdiepte fietsenstalling. Het doorgaande autoverkeer wordt hier onderlangs geleid in de in 1997 geopende [[Stationspleintunnel]]. Aan de achterzijde (zeezijde) is een verdiepte (gratis) bewaakte fietsenstalling met ruimte voor ruim 2.000 fietsen.
Anonieme gebruiker