Hoofdmenu openen

Wijzigingen

Geen verandering in de grootte, 2 jaar geleden
Het station van Eindhoven werd geopend op 1 juli 1866. Het stond indertijd nog op [[Woensel]]s grondgebied. Het huidige stationsgebouw werd gebouwd in 1956, naar een ontwerp van architect [[Koen van der Gaast]]. Vaak wordt beweerd dat het gelijkenissen vertoont met een [[Koninklijke Philips Electronics N.V.|Philips]] radio uit die tijd. Een gelijkende radio uit de jaren waarin het gebouw is ontworpen (1953-55) bestaat echter niet, noch van Philips, noch van andere firma's. Het laten bepalen van de vorm van een gebouw door een ander gegeven dan de functie, past ook in het geheel niet binnen functionalistische architectonische opvattingen van Van der Gaast. In 1960 is er inderdaad een radio ontworpen en gebouwd door Philips die gelijkenissen met dit gebouw vertoont, de Philips Box15U. Dit toestel is dus zeven jaar na het stationsontwerp ontworpen. De radiogelijkenis is dan ook een anekdote, die vanwege zijn aansprekendheid moeilijk te bestrijden is. In de visie van Van der Gaast moest het station ten opzichte van de andere vervoermiddelen een opvallende plaats innemen. Dit stedenbouwkundige aspect speelde voor hem een voorname rol. Niet de menselijke maat was het uitgangspunt, maar de stedelijke ruimte gaf de doorslag bij de maatvoering. Een ander opvallend aspect in zijn visie was dat het station absoluut geen verblijfsfunctie moest hebben, het was enkel bedoeld als doorgangsruimte: het overstappen van het ene vervoermiddel op het andere.
 
Voor het huidige station zijn er al enkele andere stationsgebouwen geweest. Van 1912 tot 1956 stond er een stationsgebouw uitgevoerd in strakke lijnen en sober van uiterlijk. Het is gesloopt nadat de sporen circa 150 m naar het noorden waren verlegd. Van 1864 tot 1912 heeft een gebouw type [[Standaardstations van de Staatsspoorwegen|SS derde klasse]] dienstgedaan als station. In 1991 kreeg station Eindhoven een tweede, extra, stationsgebouw aan de Noordzijde, aan busstation Neckerspoel, het eerste dynamische busstation in Nederland. De bovenverdiepingen zijn in gebruik als kantoor. Net zoals veel andere stations uit de tweede helft van de jaren '80, lag bij de inrichting het accent op de kleur blauw.
 
In 1991 kreeg station Eindhoven een tweede, extra, stationsgebouw aan de Noordzijde, aan busstation Neckerspoel, het eerste dynamische busstation in Nederland. De bovenverdiepingen zijn in gebruik als kantoor. Net zoals veel andere stations uit de tweede helft van de jaren '80, lag bij de inrichting het accent op de kleur blauw.
De binnenkant van dit stationsgebouw wordt sinds 2017 gerenoveerd, zodat het dezelfde stijl zal hebben als de rest van het vernieuwde station.
 
1.091

bewerkingen