Hoofdmenu openen

Wijzigingen

62 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
taal (correctie van telegramstijl)
'''Hotel d'Hane-Steenhuyse''' is een 1818e-eeuws [[herenhuis]] in de [[België|Belgische]] stad [[Gent]]. Het bevindt zich in de [[Veldstraat]]. Het pand werd in 1768-1773 gebouwd door architect [[David 't Kindt]].
 
== Grondplan ==
Het pand werd gebouwd op de geleidelijk aangekochte erven van de oudere huizen. Dat verklaart de onregelmatige vorm van de gevel. Er werd gestreefd naar de maximale benutting van de beschikbare ruimte, zodat de [[rooilijn]] gevolgd werd. Dat verklaardverklaart de vooruitspringende middenpartij van de gevel.
 
Door de inpassing van het pand tussen bestaande bebouwing werd ook dehet grondplan aangepast. Meestal hadden dergelijke hotels centrale ingang die toegang tot de vestibule verleende. VestibuleDe vestibule stond loodrecht op de gevel. Links en rechts van de vestibule bevonden zich de kamers, (symmetrisch ten opzichte van elkaar).
 
In het geval van Hotel d'Hane-Steenhuyse werd het symmetrische grondplan verlaten. De enige toegang tot het gebouw bestaat uit een koetsportaal dat zich aan het einde van de gevel bevindt (naast aanpalend gebouw dus). KoetsportaalHet koetsportaal verleent toegang tot doorgang tothet achter het pand in de tuin gelegen tuighuis. Deze toegang sluit zich aan de vestibule, dat loodrecht erop (en parallel aan de gevel) staat. De kamers zijn rond de vestibule gerangschikt.
 
KamersDe kondenkamers waren niet alleen afzonderlijk via de vestibule betreedbaarbereikbaar, ze waren bovendien door de onderlinge doorgangen verbonden (ze vormden dus een [[enfilade]]). Bovendien was er een stelsel verscholen doorgangen aanwezig, zodat het personeel de kamers discreet kon betreden.
 
== Ruimtes ==
De ruimtes op gelijkgrondshet gelijkvloers hebben een representatieve functie. Het zijn salons en zalen, die typerend zijn voor het rijke society levensocietyleven van de gegoede sociale klassen van destijds. De kamers op de verdieping waren discreter. Men vindt er slaapkamers van de heer en de vrouw des huizes (gescheiden, naar de gewoonte van toen), bibliotheek, kamer voor verzamelingen en andere ruimtes. De kelders werden gebruikt als dienstruimtes. De kelders zijn overigens ouder dan het hotel zelf. Bij de bouw van het hotel werden de overwelfde kelders van de huizen die er vroeger stonden gewoon behouden en aangepast. Het personeel woonde in de onverwarmde kamers onder het dak.
 
De kamers werden ingericht met veel aandacht voor symmetrie en hiërarchie. De muren werden zo symmetrisch mogelijk ingedeeld met wandplaten, vensters, behang, echte en valse deuren. De wand met schouw werd als belangrijkste beschouwd. Elke kamer had een eigen kleurschema. De benamingen van de kamers, zoals [[boudoir]], cabinet en dergelijke getuigen van Franse invloed.
 
== Gevels ==
 
Het pand heeft twee gevels. De belangrijkste komt op de Veldstraat uit. Deze gevel bevat zowel [[Barokke architectuur|barok]]- als [[rococo]]-elementen. De gevel heeft een vooruitspringende middenpartij met [[Korinthische orde|CorintischeKorinthische]] [[halfzuil]]en en segmentboog[[fronton (bouwkunde)|fronton]].
 
De achtergevel is [[Neoclassicisme|neo-klassiekneoklassiek]]. Anders dan de voorgevel heeft achterde achtergevel drie in plaats van drie geledingen. De onderste is als sokkel opgevat. De gevel heeft pilasters en een fronton.
 
== Bronnen ==
13.481

bewerkingen