Phoenixgebouw

gebouw in Sint-Joost-ten-Node (Brussel), België
Phoenixgebouw
Phoenixgebouw gezien vanaf het Noordstation

Het Phoenixgebouw is een kantoorgebouw in de Belgische gemeente Sint-Joost-ten-Node in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gebouw staat aan de Koning Albert II-laan 19 in de Noordruimte. Aan de noordzijde grenst het gebouw aan de Koolbrandersstraat. Ten zuiden staat het Hendrik Consciencegebouw (Vlaamse overheid), ten noorden aan de overzijde van de straat de Proximus Towers, en aan de overzijde van de Koning Albert II-laan staat het Graaf de Ferrarisgebouw (Vlaamse overheid).

In het gebouw werkten ongeveer 750 ambtenaren.[1]

In het gebouw zetelde ook onder andere het agentschap Onroerend Erfgoed.

GeschiedenisBewerken

In 2002 trok de Vlaamse gemeenschap in het Phoenixgebouw.[2]

De Vlaamse overheid zat begin 2017 verspreid in een zestal grote gebouwen in Brussel.[3][4] Met het aflopen van de huurcontracten van het Boudewijngebouw (Boudewijnlaan 30) en Phoenixgebouw in 2017,[2] alsmede het aflopen van de huurcontracten van het Arenberggebouw (Arenbergstraat 5-9 en 1D) in 2023 en 2024 en het Ellipsgebouw (Koning Albert II-laan 35) in 2024, en het aan renovatie toe zijnde Ferrarisgebouw (Koning Albert II-laan 20), wilde de Vlaamse overheid het aantal gebouwen beperken en de ambtenaren in Brussel concentreren in drie grote kantoorgebouwen: het Hendrik Consciencegebouw, het Herman Teirlinckgebouw en nog een derde te bouwen gebouw. Het Herman Teirlinckgebouw verving twee van deze zes grote gebouwen, het Boudewijngebouw en Phoenixgebouw, en biedt daarnaast ook een werkruimte voor het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (voorheen: Kliniekstraat 25 in Anderlecht), Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (voorheen: Kliniekstraat 25 in Anderlecht) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (voorheen: Koloniënstraat 40 in Brussel).[5]

Vanaf 28 augustus 2017 verhuisden de ambtenaren van het Phoenixgebouw naar het Herman Teirlinckgebouw.[5][6]

Het Phoenixgebouw werd in 2019 gerenoveerd. Na de renovatie nam verzekeraar Baloise Insurance het gebouw in gebruik.[7]

GebouwBewerken

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekig plattegrond met afgeronde hoeken. Het heeft twaalf verdiepingen boven de begane grond en aan de Koning Albert II-laan bevindt zich een naar binnen geplaatst ingangsportaal van twee bouwlagen hoog.