Hoofdmenu openen

Koepelgevangenis (Haarlem)

rijksmonumentcomplex en voormalige gevangenis in Haarlem

De koepelgevangenis van Haarlem is een voormalige strafgevangenis in de stad Haarlem, Hij was een van de vestigingen van de PI Midden Holland. Het gebouw is een van de drie koepelgevangenissen die Nederland kent. De andere twee bevinden zich in Arnhem en Breda.

Koepelgevangenis
Voormalige Koepelgevangenis Haarlem
Voormalige Koepelgevangenis Haarlem
Locatie
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 39′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie gevangenis
Start bouw 1899
Bouw gereed 1901
Bouwinfo
Architect W.C. Metzelaar
Eigenaar Gemeente Haarlem
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513312
Detailkaart
Koepelgevangenis (Haarlem) (Haarlem (hoofdbetekenis))
Koepelgevangenis (Haarlem)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Voormalige Koepelgevangenis Haarlem gezien vanaf de Gedempte Oostersingelgracht

De koepelgevangenis van Haarlem werd van 1899 tot 1901 gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. Hij baseerde zich op het ontwerp van zijn vader Johan Frederik Metzelaar die in Breda en Arnhem reeds koepelgevangenissen had gerealiseerd. Net als de andere koepelgevangenissen is ook de koepelgevangenis in Haarlem een monument in de portefeuille van de Rijksgebouwendienst.

In het gebouw zijn vier gestapelde cellenringen met in totaal 400 cellen.

Herontwikkeling KoepelgevangenisBewerken

Gevangenis de Koepel in Haarlem is in 2016 gesloten. Daarna is het tijdelijk gebruikt als opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen.[1] Anno 2017 zijn er plannen om er een university college in onder te brengen.[2]

University CollegeBewerken

In 2019 zette de gemeente Haarlem, stichting Panopticon, de SRH Grupe en de Global School for Entrepreneurschip hun handtekening, waarbij deze instanties te kennen gaven nu echt te kunnen beginnen aan het realiseren van een university college in de voormalige koepelgevangeis.[3] Er is door stichting Panopticon een ontwerp omgevingsvergunning monument aangevraagd. Deze ontwerp-omgevingsvergunning voorziet in de restauratie en het gedeeltelijk veranderen van het ronde cellengebouw en het administratiegebouw van het complex. Panopticon wil onder andere het dak van de Koepel isoleren, de cellen leeghalen en de ramen in de gevel vergroten.

Architect André van Stigt, en zijn bureau zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie van het complex.[4][5]

GalerijBewerken

Externe linkBewerken