Gebruiker:Walter Holden-Belmont/Opiniepeiling kaartjes Brazilië

Peiling: Welke kaartjes te gebruiken bij de artikelen over de territoriale indeling van Brazilië

Westermarck en ik veschillen van mening over de te gebruiken kaartjes bij de artikelen over de territoriale indeling van Brazilië. Onder deze noemer vallen de artikelen over 5 regio's, 26 staten, het federaal district, 137 mesoregio's, 558 microregio's en (in de toekomst) 5560 gemeenten. Omdat het hier potentieel over duizenden artikelen gaat wil ik graag de opinie van de gemeenschap kennen.

Het gaat hier in principe niet over een voorkeur voor png- of svg-bestanden, maar wel over welke soort kaartjes het meest geschikt is om de betreffende artikelen te illustreren. Drie criteria zijn hier aan de orde:

  1. Context: op de png-kaartjes staan geen buurlanden ingetekend, op de svg-kaartjes wel. Westermack vindt dit niet zo belangrijk omdat het gaat over de indeling van Brazilië. Ik vind het nuttig om een context te hebben omdat zo te zien is aan welke landen het betreffende gebied eventueel grenst.
  2. Grenzen: de grenzen op de png-kaartjes zijn gestileerd, op de svg-kaartjes niet. Westermarck verkiest gestileerde grenzen omdat ze niet resulteren in onzuiverheden. Ik verkies niet-gestileerde grenzen omdat ze juister zijn.
  3. Kleurstelling: Westermarck verkiest de kleuren van de png-kaartjes, ik verkies die van de svg-kaartjes. Dit is zonder meer een kwestie van smaak.

Voor de duidelijkheid wil ik hier ook bijvoegen dat ik de ontwerper ben van de png-kaartjes (die dus niet mijn voorkeur genieten).

Ik verbind mij ertoe om, indien een van de twee opties minimaal 2/3 van de stemmen achter zich krijgt, de artikelen indien nodig aan te passen volgens de opinie van de meerderheid.

Enkele voorbeelden ter vergelijking (png-kaartjes links, svg-kaartjes rechts):

De deelstaat Pará:
Pará - png Pará - svg

De microregio Itapipoca:
Itapipoca - png Itapipoca - svg Ceara Micro Itapipoca(zonder gemeentgrenzen).svg

Deze peiling loopt van 2 juli 2006, 21.00 uur tot 16 juli 2006, 21.00 uur

Uitslag peilingBewerken

Op vraag van Westermarck en gebaseerd op het feit dat na meer dan een week een absolute meerderheid gekozen heeft voor het gebruik van svg-kaartjes, denk ik dat deze peiling op dit moment mag afgesloten worden. Mocht iemand daar toch een probleem mee hebben ben ik bereid ze opnieuw te openen en ze gedurende de voorziene periode te laten lopen.

In de nabije toekomst zal ik, daar waar dat nog niet het geval is, svg-kaartjes gebruiken om artikelen over de territoriale indeling van Brazilië te illustreren. Op de bestaande microregio- en mesoregiokaartjes zal ik de gemeentegrenzen verwijderen, zoals gevraagd door een aantal stemmers. WHB 10 jul 2006 15:31 (CEST)

Ik verkies png-kaartjes zoals hierboven geïllustreerdBewerken

  1. --Westermarck 2 jul 2006 21:38 (CEST) Al geef ik toe dat de liging van de buren bij de microregio-kaartjes wel een meerwaarde geeft.
  2. - Jeroenvrp 2 jul 2006 22:08 (CEST) - Ik vind deze mooier en duidelijker. Die andere ziet er op het eerste gezicht wat minder vloeiend uit en door (vooral de onderste) te veel detail, verliest het zijn doel. Wel vind ik inderdaad die andere handiger wat betreft de buurgrenzen.
    Ik ben het eens met je opmerking over het teveel aan detail. Een idee zou zijn om voor mesoregio- en microregiokaartjes de gemeentegrenzen weg te laten, maar daaraan durf ik mezelf niet wagen. WHB 3 jul 2006 11:04 (CEST)
    Ik heb een versie met minder detail gemaakt en ernaast gezet.--Westermarck 3 jul 2006 12:45 (CEST)
    Jouw versie vind ik absoluut beter. Met welke software doe je dat en hoeveel tijd neemt het in beslag om zo één kaartje aan te passen? (Ik ken niet zoveel van grafische software, zie je.) WHB 3 jul 2006 13:49 (CEST)
    Bijvoorbeeld met Inkscape. Zie ook Gebruiker:IIVQ/SVGclub. IIVQ 3 jul 2006 14:00 (CEST)
    Klopt, is allemaal samen 20 seconden werk. Gewoon 1 gemeentegrenslijn aanklikken, op delete klikken, opslaan en uploaden op wikipedia (misschien best lokaal).--Westermarck 3 jul 2006 14:35 (CEST)
    Ja dat zonder die gemeentegrenzen, overtuigd mij. - Jeroenvrp 4 jul 2006 02:12 (CEST)

Ik verkies svg-kaartjes zoals hierboven geïllustreerdBewerken

  1. WHB 2 jul 2006 21:03 (CEST)
  2. « empoor » 2 jul 2006 21:06 (CEST)
  3. Aleichem overleg 2 jul 2006 21:08 (CEST)
  4. C&T 2 jul 2006 21:13 (CEST) Hoewel naar mijn mening iets minder mooi, wel beter in lijn met onze andere kaartjes
  5. B.E. Moeial 2 jul 2006 21:15 (CEST)
  6. IIVQ 2 jul 2006 21:29 (CEST) om 3 redenen, en geeneen daarvan is dat het om SVG gaat.
    1. De kleuren komen overeen met de kleuren van het Atelier graphique
      Zijn dat niet gewoon de kleuren van het CIA World Fact Book? «Niels» zeg het eens.. 2 jul 2006 21:42 (CEST)
      Ja, toevallig wel, maar het is tenminste een uniforme standaard. De kleurencombo donkergroen-geel doet mij denken aan kots.
      Mij doet het eerder aan de kleuren van de vlag van Brazilië denken.
      Dat was indertijd tijdens het concept van de kaartjes ook de bedoeling. WHB 3 jul 2006 00:07 (CEST)
      Een standaard op het gebruik van van kleuren in kaarten zoals het Atelier graphique tracht te bereiken is er wat mij betreft ver over.--Westermarck 2 jul 2006 23:54 (CEST)
    2. Zoals gezegd is de context bij de SVG-kaartjes veel duidelijker
    3. Bij het inzoomen (gewoon klikken naar de afbeeldingspagina) hebben de PNG-plaatjes al een kartelrand, de getekende resolutie is nog kleiner dan hun werkelijke resolutie. De SVG'tjes kunnen gewoon op 800x800 px getoond worden.
    • Verlate opmerking: Ik vind die zonder de gemeentegrenzen ook iets duidelijker. Als informatiefiel (en aankomend kennistechnoloog) vind ik die met echter beter :-).
    Ik stel voor dat we de gemeentegrenzen weglaten in de mesoregio- en microregiokaartjes (respectievelijk de donkere en lichtere grenzen binnen een staat zoals op het aangepaste svg-kaartje) en ze -natuurlijk- wel laten staan in de toekomstige gemeentekaartjes, maar alleen binnen de microregio waarin de gemeente ligt. WHB 4 jul 2006 20:36 (CEST)
  7. «Niels» zeg het eens.. 2 jul 2006 21:42 (CEST) SVG's zijn iets minder mooi op eerste gezicht qua grenzen, verder IIVQ 2 & 3
  8. Venullian (overleg) 2 jul 2006 22:00 (CEST) Voor de context, hoewel ik de kleuren van de png's beter vind ;-)
  9. Puck 2 jul 2006 22:21 (CEST) - Duidelijker en eens met de 3 hierboven genoemde criteria
  10. Känsterle 2 jul 2006 22:41 (CEST) minder mooi, maar wel duidelijker en gedetailleerder
  11. Simeon 2 jul 2006 22:42 (CEST)
  12. JosN 2 jul 2006 22:45 (CEST) Mooiere kleuren, voor de context, etc.
  13. fr3 3ke 2 jul 2006 22:56 (CEST) Eens met IIVQ
  14. valhallasw 3 jul 2006 00:01 (CEST) zie IIVQ :)
  15. André Engels 3 jul 2006 00:12 (CEST) - Voornamelijk vanwege de context. Op die manier hoef ik geen twee keer te kijken waar het om gaat. De kleurstelling staat mij ook meer aan. De grenstekening op de png-kaartjes vind ik wel mooier (de gestileerde grenzen voorkomen dat de grens niet overal even dik lijkt, en de grenzen binnen de microregio's maken het geheel wel erg druk en weinig overzichtelijk).
    Ik ben het eens met je laatste opmerking. Een idee zou zijn om voor mesoregio- en microregiokaartjes de gemeentegrenzen weg te laten, maar daaraan durf ik mezelf niet wagen. WHB 3 jul 2006 11:00 (CEST)
  16. Flyingbird  3 jul 2006 03:21 (CEST)
  17. MADe 3 jul 2006 09:29 (CEST), liefst ook met locatie in Brazilië (zoals laatste afbeelding).
    Op de mesoregio-, microregio- en gemeentekaartjes is dat inderdaad het geval. WHB 3 jul 2006 11:00 (CEST)
  18. - Jeroenvrp 4 jul 2006 02:13 (CEST) - echter zonder de gemeentegrenzen.
  19. Mhaesen 4 jul 2006 13:52 (CEST)
  20. Michiel1972 4 jul 2006 13:54 (CEST) context is belangrijk
  21. --Westermarck 4 jul 2006 18:35 (CEST) Zonder gemeentegrenzen. (ik denk dat we deze peiling nu wel mogen stopzetten)
    Geen probleem, maar geef me even de tijd - ik kan op dit moment maar gedurende hele korte periodes aanwezig zijn op Wikipedia. WHB 4 jul 2006 20:40 (CEST)
  22. Norbert zeescouts 4 jul 2006 22:10 (CEST)
  23. Lexw 4 jul 2006 23:09 (CEST)
  24. WebBoy Jelte 5 jul 2006 12:19 (CEST)
  25. Tomgreep 8 jul 2006 22:40 (CEST)
  26. Emmelie 9 jul 2006 16:48 (CEST)